dilluns, 13 d’abril del 2009

AUTOCARS SALVIA de Vila-Sana (Lleida)

Autocars SALVIA del municipi de Vila-Sana, a la comarca del Pla d''Urgell, és una empresa familiar fundada l'any 1924 i que cobreix tant de línies regulars de la qual n'és titular com de serveis discrecionals.

Les comarques que integren el Pla de Lleida han experimentat un fort creixement econòmic les darreres dècades impulsades per tres circumstàncies bàsiques: l'empenta i la iniciativa dels seva gent; trobar-se propera a la Nacional II, carretera que enllaça Madrid-Saragossa-Barcelona-Girona amb la resta de països europeus, i que ha esdevingut un eix sobre el qual s'han implantat empreses que han aportat un gran dinamisme econòmic a ciutats com Cervera, Tàrrega o Lleida capital; i finalment la construcció de canals d'aigua que va permetre la transformació de conreus de secà en camps de regadiu plantats principalment de fruiters, activitat que alhora ha impulsat la creació d'empreses envasadores i fabricants de sucs i cooperatives agràries prou importants.

El pla de Lleida és una gran plana que inclou diverses comarques de la província de Lleida i que trenca l'orografia muntanyosa i irregular de Catalunya. Aquesta circumstància física ha afavorit la mobilitat i comunicació dels pobles que la integren. Aquest fet juntament amb l'important dinamisme econòmic diversificat d'aquestes comarques explica que AUTOCARS SALVIA disposés des de l'any 1924 de la línia regular entre Vila-Sana i Lleida.

Un dels moments més difícils d'aquesta empresa fou els anys de la guerra civil i la represa als anys 1940, amb les dificultats de tot ordre que calgué superar: els vehicles requisats per anar al front i destrossats per la guerra; la lenta arrencada l'any 1939 amb el malmès parc automobilística i l'escassedat de tota mena que es patia, des de el racionament de carburant fins a la manca de peces que obligava a improvisar solucions impensables avui dia. Aquesta època de penúries i privacions s'allarga fins a començaments dels anys 1960. Possiblement el Pegaso Comet de l'any 1963 que aquesta empresa conserva, simbolitza el redreçament de l'empresa i la millora general que va experimentar el país.

Des del Pegaso Comet fins ara, AUTOCARS SALVIA ha tingut diversos vehicles com un bonic autocar Barreiros carrossat per Vanholl i que fou desballestat l'any 2004. També hi hagué un autocar Renault de gran rendiment i fiabilitat.

La joia d'AUTOCARS SALVIA és aquest bufó autocar Pegaso Comet carrossat per l'empresa HUGAS, de Badalona, el qual entrà en servei l'any 1963 i fou retirat del servei el desembre del 1985. Cal destacar el modern i encertat disseny d'aquesta carrosseria, la qual respectava els trets distintius del Pegaso Comet, així com la qualitat d'acabats. L'estat de conservació d'aquest Pegaso és excel·lent, degut a la professionalitat dels xòfers que l'han conduit. Actualment és un vehicle preservat i molt valorat pels afeccionats, que fins i tot ha rebut ofertes per a participar en el rodatge d'alguna pel·lícula.

P1010092

Part del darrera del autocar Pegaso amb el vidre partit tan característic de les carrosseries de la dècada de 1960.

P1010088

Un altre dels vehicles que formen part actualment de la flota d'AUTOCARS SALVIA és aquest modern autocar Scania carrossat per Noge, d'Arbúcies (Girona). Autocars Salvia sempre ha confiat en carrossers catalans per als seus vehicles, la qualitat i disseny dels quals es reconeguda internacionalment, talment com s'acredita amb el nombre d'unitats carrossades anyalment, una part significativa de la qual s'exporta.

P1010086

També és remarcable aquest bonic autocar Pegaso carrossat per Vanholl, a Saragossa; aquest vehicle fou matriculat l'any 1980 i retirat del servei fa uns 7 anys aproximadament. El seu estat de conservació és també excel·lent.

P1010090

Una de les darreres adquisicions d'AUTOCARS SALVIA: un modern Volvo carrossat per Beulas, un carrosser de dissenys clàssics i qualitat acreditada. Cal destacar la netedat i pulcritud d'aquests vehicles per a oferir un servei de qualitat als clients, mitjançant un programa de neteja constant.

P1010085

Si bé és indubtable que les noves exigències administratives i econòmiques impulsen la concertació d'empreses de transport de viatgers per carretera, la qualitat del servei que ofereixen les empreses familiars és una garantia per a que puguin continuar la seva activitat, talment com es posa de manifest amb aquesta empresa lleidatana.

Vull agrair les atencions i amabilitat que ens van dispensar els propietaris d'AUTOCARS SALVIA així com els amics del fòrum Pegasoesmicamion per a invitar-me a visitar les instal·lacions d'aquesta empresa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada