dissabte, 8 d’agost del 2009

L'ABANS: el recull gràfic de la història local

Que el passat interessa i cada cop més, és un fet incontrovertible. D'uns anys ençà, el temps s'ha accelerat i els canvis de tota mena es succeeixen a una velocitat vertiginosa. Aquest fet alhora que provoca una inseguretat col·lectiva, també estimula la recerca del passat abans que desaparegui definitivament per l'inexorable pas del temps.

La recerca i recuperació de fotografies que reculli com es vivia fins fa pocs anys en els pobles i viles de Catalunya, formes de vida avui dia practicament desaparegudes llevat d'algunes festes tradicionals molt arrelades, és un dels objectius que ha impulsat la creació de l'EDITORIAL EFADÓS, del municipi de Pallejà (Baix Llobregat). Aquesta editorial especialitzada en la recuperació del patrimoni cultural de Catalunya disposa de dues col·leccions clarament diferenciades: per una banda, llibres temàtics de rellotges, cuina o paisatges concrets; una altra col·lecció és la recopilació de fotografies de pobles concrets aplegats en el recull gràfic L'ABANS, de venda per fascicles setmanalment en els quioscs dels respectius pobles.

Aquesta col·lecció L'ABANS té per objecte recuperar i recopilar mitjançant fotografies des de finals del segle XIX fins a finals de 1960 ó començaments de la dècada de 1970, com es vivia en diferents viles de Catalunya: els comerços, les empreses, els esports que es practicaven, les festes generalment de caire religiós, les escoles, els edificis més notables, els bars, fondes i restaurants de més anomenada, els oficis, les fires, els personatges més populars, vistes dels carrers, les dades i informació de les quals s'assoleixen gràcies a la memòria oral dels avis encara vius.

La col·lecció L'ABANS va a càrrec dels historiadors locals que coneixen prou bé la història dels respectius municipis i disposen del material gràfic i dades per a poder redactar aquestes col·leccions. Fins a dia d'avui, hi ha hagut més de 50 municipis que disposen d'aquesta col·lecció, amb una bona acollida, fet que ha estimulat que properament apareguin més col·leccions d'altres municipis. Des d'aquí, felicitem a l'EDITORIAL EFADÓS per aquesta iniciativa i ens congratulem per l'èxit d'aquestes col·leccions que ajuden a posar al nostre abast aquest material històric tant interessant.

Les fotografies que il·lustren aquest article corresponen a un fascicle de la col·lecció l'ABANS de Ripoll, redactada per l'arxiver d'aquesta comptal vila, senyor Agustí Font i Dalmau, centrada en els transports i altres activitats empresarials. Aquesta fotografia corresopon a una furgoneta pertanyent a la bugaderia DUVIA, del senyor Duque, del barri del ninot de Ripoll. Com es pot comprovar, la carrosseria és una feina artesanal muntada sobre un xassís d'un cotxe matriculat l'any 1927:
'Furgoneta

Aquesta fotografia correspon a un camió Ebro D150 del senyor Pablo Díaz dedicat a la distribució de begudes, vehicle que fou molt popular a la dècada dels anys 70:
camió Ebro D150 de repartiment de begudes a Ripoll (Girona)

Camió segurament de procedència nordamericana, pertanyent al senyor Lluís Aliguer Mir, fotografiat l'any 1944 al passeig de Sant Joan de Ripoll, just davant de l'estació transformadora de la RENFE. Aquest camió transportava carbó des de les mines de Fígols fins a Ripoll:
camió a Ripoll en els anys quaranta (Girona)


Fotografia d'una furgoneta Citroën fotografiada al Passeig Ragull de Ripoll:
Camioneta a Ripoll als anys cinquanta

Camió Barreiros Azor bolquet treballant en les feines d'aixecament de les llambordes del carrer del Bisbe Morgades de Ripoll:

Camió Barreiros Saeta treballant a un carrer de Ripoll (Girona)

Camió Leyland Comet pertanyent al senyor Josep Uñó i Codina, del qual ja ens hem fet ressò en aquest blog:

camió Leyland Comet a Ripoll (Girona)

La col·lecció L'ABANS impulsada per l'EDITORIAL EFADÓS és complementària de nombrosos llibres publicats per Ajuntaments catalans on es recull els edificis i masies, restes arqueològiques, museus i personatges de més anomenada d'aquestes viles, en un esforç per a difondre llur patrimoni i fer-lo conèixer, i que és complementari d'aquesta col·lecció, cercant el mateix objectiu: recuperar la fisonomia dels pobles de Catalunya i les vivències de la seva gent. Som-hi doncs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada