dilluns, 12 d’abril del 2010

Autocars de Mallorca l'any 1957.

El senyor Joan Brugués i Prat va maridar-se amb la senyora Joaquima Olivé al santuari del Santa Maria del Collell l'any 1957. Aquest santuari, ubicat al municipi de Sant Miquel de Campmajor (Pla de l'Estany), és un edifici majestuós obra de l'arquitecte Josep Renom. Llur construcció es va iniciar l'any 1915, celebrant-se culte religiós després de la dissortada Guerra civil (1936-1939). El santuari acull la imatge de la Mare de Déu del Collell, una talla romànica d'influència bizantina del segle XII. La Mare de Déu del Collell és la patrona de la clerecia de Girona.

Al Santuari del Collell s'hi celebra el primer diumenge posterior al 25 d'octubre, la festa de l'Aparició de la Mare de Déu. Aquesta festa anual commemora l'aparició l'any 1458 de la Verge a en Miquel Noguer, un pagès del poble del Torn.

Durant la guerra civil de 1936 a 1939, el santuari de Santa Maria del Collell va esdevenir una presó. El 30 de gener de l'any 1939 hi foren afusellats alguns presoners del bàndol sollevat. Aquest episodi històric ha estat novel·lat per l'escriptor Javier Cercas en llur llibre "Soldados de Salamina", que recorda com en Rafael Sánchez Mazas, escriptor i destacar ideòleg de la Falange Espanyola, va escapolir-se de l'afusellament de diversos falangistes ocorreguda en aquest santurari, entre els quals, el cap falangista català Robert Bassas Figa i llur germà Andreu.

El senyor Brugués i llur muller van fer en viatge de noces a Mallorca, un destí força habitual aleshores entre les famílies que s'ho podien permetre. En aquest viatge, en Joan Brugues va fotografiar diversos autocars amb els quals feien les excursions per a gaudir dels bonics racons d'aquesta illa. Fotografia d'un dels autocars amb el qual es desplaçaven per Mallorca, amb una carrosseria típica dels anys 1950:

img106

Interior d'aquest autocar amb uns acabats que aleshores es consideraven el màxim exponent de la distinció, l'elegància i la comoditat:

img104

img105

Diversos autocars aparcats a l'ombra d'una pineda:

img107

Aquestes fotografies reflecteixen una Mallorca tot just abans del gran esclat turístic que experimentaria a començaments dels anys 1960, amb una transformació absoluta que la canviaria per sempre més.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada