diumenge, 27 de juny del 2010

El darrer camió mixta del Pirineu.

A finals dels anys 1940 i començaments dels anys 1950 es va restaurar progressivament el transport en camions de la llet en bidons des dels pobles de l'Alt Urgell i la Cerdanya fins a la cooperativa lletera CADÍ de La Seu d'Urgell, fundada l'any 1915.

Aquests camions recollien diàriament la llet envasada en bidons des dels nombrosos pobles de diverses valls pirinenques on hi havia camí per a arribar-hi, transportant-la fins a La Seu d'Urgell. La precarietat de mitjans de transports d'aquells anys va ser la causa que s'ampliés el servei duent també persones i altres mercaderies com fato, medicines, el correu, mobles i electrodomèstics o diners en metàl·lic.

Per a atendre aquest servei, aquests camions coneguts popularment com a "lleteres" o "mixtes", tenien tres espais diferenciats i separats: la cabina del camió, una petita carrosseria d'autocar per als viatges i usuaris de la línia, i una caixa amb vela per a les mercaderies en la part posterior del vehicle.

Els anys de més activitat foren la dècada de 1950 i 1960, iniciant-se llur decadència vers la dècada dels anys 1970 pel progressiu despoblament i envelliment dels pobles de les valls de la Baixa Cerdanya i l'Alt Urgell.

De les diverses línies regular que cobrien les "lleteres", avui dia solament se'n conserven dues línies: la de Tuixén i la de Lles de Cerdanya. Atesa la important funció social que aquest servei suposa per a aquests pobles, el servei de mixtes és subvencionat per la Generalitat de Catalunya.

Les dues "lleteres" que encara hi ha en actiu al Pirineu català solament transporten viatgers i mercaderies. Els transports de llet ja fa anys que s'han abandonat, sent realitzats per camions equipats amb cisternes.

Mentre que la línia de Tuixén és prestada amb una moderna furgoneta, la línia entre Lles de Cerdanya i La Seu d'Urgell encara és coberta amb un Pegaso Turbo 1214 que disposa dels espais diferenciats per mercaderies i viatges. És el darrer camió "lletera" que hi ha a Catalunya.

Fotografies preses a Lles de Cerdanya del camió Pegaso 1214 que cobreix el transport públic discrecional mixt de viatges i mercaderies de la línia de Lles, Arànser, Músser, Travesseres, Martinet, Hostalnou i La Seu d'Urgell.

ITALIA 2010 653

ITALIA 2010 651

ITALIA 2010 655

ITALIA 2010 657

ITALIA 2010 673

Interior de l'espai destinat al transport de viatgers fotografiat per en Jordi Núñez a La Seu d'Urgell, qui va informar-me de l'existència d'aquest camió mixta. Llur disseny i comoditat és de la dècada de 1970:

06072010010001

Un veí de Lles de Cerdanya recollint per la tarda el fato que li ha dut la "lletera":

ITALIA 2010 680

ITALIA 2010 681

Aquest camió surt diàriament de dilluns a divendres a les 7.30 hores des de Lles de Cerdanya fins a La Seu d'Urgell; a les 13.30 fa el trajecte invers. Aquest servei també es presta a l'hivern amb les carreteres glaçades, estretes i amb nombrosos revolts que cobreix aquesta línia.

Vull agrair a l'amic Jordi Núñez la informació sobre aquest servei de transport mixt d'alta muntanya que m'ha permès de redactar aquesta crònica, el futur de la qual dependrà en gran mesura de l'evolució que experimentin aquests pobles de l'Alt Urgell i la Baixa Cerdanya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada