dissabte, 4 de setembre del 2010

Els carros catalans: la col·lecció de la família Oliveras de Sarrià de Ter (Gironès)

La família Oliveras, de Sarrià de Ter (Gironès), tenen quatre maquetes de diferents carros catalans, realitzats per en Josep Pinatella, de Banyoles (Pla de l'Estany), afeccionat al pessebrisme i al maquetisme de carros i tartanes. D'aquestes maquetes és remarcable la feina completament artesanal i llurs acabats, que inclouen totes les ferramentes que integraven cada carro.

1) CARRETA: té una sola barana central i un sol jou; és tirada per dos bous, un cada costat. Es destina als transport d'userda, palla i farratges.

IMG_7175

IMG_7171

IMG_7181

2) TAMBORELL: és un carro amb bolquet, dues baranes i tirat per un sol animal al centre. Per a aixecar el bolquet es retirava un torelló que el travava.

IMG_7176

IMG_7168

IMG_7180

3) TARTANA: carro de transport de persones. Tenia dues baranes cobertes per una vela per a aixoplugar els passatgers. L'interior de la tartana era tapissada per a la comoditat dels usuaris. Era tirat per un únic animal al centre. Algunes tartanes tenien una porta d'accès per la part posterior amb un vidres que es baixaven. A més, disposaven d'un fre mitjançant sabates que s'accionava amb una maneta.

IMG_7178

IMG_7172

IMG_7182

4) CARRO: el més popular i conegut, dedicat als transports generals. Tenia dues baranes amb un sol animal al mig. Era tirat per burros, cavalls o muls.


IMG_7177

IMG_7173

Els quatre carros dins d'una masia catalana. Un treball d'una gran bellesa.

IMG_7183

IMG_7184

IMG_7185

La col·lecció de la família Oliveras també disposa d'una petita tartana de llauna que és una rèplica d'una joguina original de principis del segle XX, realitzada per la fàbrica de joguines Payà, fundada l'any 1905 per una família de llauners del poble d'Ibi (l'Alcoià). Aquesta joguina palesa la popularitat de les tartanes entre la canalla d'aleshores.

IMG_7186

IMG_7188

IMG_7189

Des d'ací, solament em resta d'agrair l'extraordinària amabilitat de la família Oliveras i les explicacions facilitades per en Martí i en Joan per a redactar aquesta crònica.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada