dissabte, 12 de març del 2011

Els camions de FILATURES GES SA de Torelló (Osona) per en Xavier Castells i Quintana: en record del senyor Sebastià Bartes i Corominas.

HILATURAS GES SA, empresa de filats de Torelló ubicada al Camí de Can Parrella i coneguda popularment com "Cal Feiner", era propietat de tres socis, els senyors Valldeperas, Baladia i Vàzquez. Quan va tancar l'any 1977, fou adquirida per l'empresa HILATURAS JULIÀ, especialitzant-se en la fabricació de xarxes de pescar.

En la dècada del 1950, aquesta filatura tenia un camió Austin amb matrícula B-77930. Aquest Austin anava diàriament des de Torelló fins a Barcelona i viceversa. De Torelló baixava carregat de producte tèxtil acabat que es dipositava en un magatzem del carrer Rosselló 283, en l'Eixample de Barcelona. Tornava a Torelló carregat de cotó per a filar.

Aquest Austin era conduït pel senyor Sebastià Bartés i Corominas, el xòfer de FILATURES GES SA. El Sr. Bartés era fill del poble de Gombrèn, al Ripollès. Com que un seu germà, en Ramon, treballava de xòfer de "Cal Feiner", en Sebastià va poder entrar de camàlic a FILATURES GES. Quan en Ramon Bartés va plegar de xòfer per treballar per una empresa d'autocars, en Sebastià va substituir-lo com a xòfer de l'empresa. L'ajudant d'en Sebastià Bartes era en Jaume Vinyes.

El camió Austin estacionat davant del magatzem de Barcelona, al carrer Rosselló 283, carregant sacs de cotó amb una grua rudimentària.

Escanear0001[1]

Una altre fotografia del senyor Sebastià, en primer terme, empenyent la grua junt amb l'encarregat del magatzem de Barcelona:

Escanear0006-2[1]

En aquesta altre fotografia hi ha l'encarregat de FILATURES GES SA comprovant la consistència del cotó. En Jaume Vinyes, l'ajudant, és dalt de la caixa del camió:

Escanear0006-1[1]

En Jaumet Vinyes quan va tenir carnet de primera, va ser el primer en tenir un tràiler a la comarca. Malauradament no conserva cap fotografia.

Més endavant FILATURES GES SA va comprar un Pegasin Barajas per al transport de les mercaderies i matèries primes de l'empresa. En Sebastià al volant del Pegasin, a Torelló:

Escanear0005-1[1]

En Sebastià Bartés va treballar com a xòfer a Cal Feiner durant vint-i-dos anys sense haver patit mai cap accident. La seva muller, la Maria Montagut i Dachs, amb qui va casar-se l'any 1953, també havia treballat a FILATURES GES

Fotografia de l'Hostal de 4 Carreteres, a Tona, amb els camions Pegasos ajuntats mentre els xòfers dinaven. El Pegaso Z-207 de FILATURES GES és el tercer.

Escanear0006[1]

El senyor Sebastià Bartés i Corominas ja no hi és entre nosaltres i la seva vídua amablament ens ha cedit les fotografies, constituint aquesta crònica un homenatge i record al senyor Sebastià.




Xavier Castells i Quintana, Sant Andreu del Palomar, març del 2011.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada