dilluns, 28 de març del 2011

La camioneta Ford A que conserva el senyor Ramon Vall-Lamora de Sant Hipòlit de Voltregà (Osona): crònica d'en Xavier Castells i Quintana.

Aquest matí he quedat amb l'amic Josep Salarich al restaurant Can Dorca de Sant Hipòlit de Voltregà, on els esmorzars són tots de forquilla: unes galtes a la brasa o a la cassola, garró, tripes amb cigrons i un parell de porrons de vi sobre la taula, l'un de vi blanc i l'altre de vi negre.

L'amic Salarich va veure en una televisió local un reportatge sobre un cotxe antic. Hem esbrinat on era i ens hi hem arribat. L'esposa de l'amo ens ha dit que hi tornéssim cap a dos quarts d'una. Per a passar l'estona tot esperant que es llevés del llit en Ramon Vall-Lamora, forner de professió que treballa per la nit i dorm al matí, hem passejat per Sant Hipòlit de Voltregà, gaudint d'un dia extraordinari.

A l'hora convinguda ens presentem al forn del carrer Marques de Palmerola 37 de Sant Hipòlit de Voltregà, on el senyor Ramon Vall-Lamora ja ens esperava, envoltat de pa de llenya i unes coques ben torradetes; hem passat a la part posterior de l'establiment on hi té un garatge amb l'entrada i sortida que dóna a l'altre carrer, i allà trobem el FORD A restaurat al màxim de l'expressió.

Aquest vehicle el va comprar nou l'avi del senyor Ramon Vall-Lamora a “Can Rovira” de Vic, just acabat d'importar d'Anglaterra. Corria l'any 1929 com ho demostra la placa i fitxa tècnica del vehicle

IMG_0942-1

IMG_0965

Aquest vehicle, en temps de l'avi que també era forner, es dedicava a repartir el pa per les masies de la comarca, però també hi solia carregar sacs de farina de 100 quilos. Per això li va haver de canviar les rodes posant-li unes gomes massisses, ja que amb les molles que portava aguantava el pes que calgués.

Durant la nostra guerra civil (1936-1939), com es practicava amb tots els vehicles privats, els milicians van anar a requisar-lo però prèviament un amic de l'avi li havia provocat una avaria secreta al motor i desinflat les rodes.

El matí, quan van anar a requisar el vehicle, es presenten uns milicians i van estar varies hores intentant d'engegar-lo sense aconseguir-ho de cap de les maneres. Aleshores el van remolcar amb un altre vehicle arrossegant-lo fins a la sortida del poble. En veure que no podien engegar-lo, van abandonar-lo tombant-lo en una cuneta. L'avi d'en Ramon Vall-Lamora va anar a recuperar-lo a la cuneta i per tant ara el podem contemplar i gaudir al cap de 82 anys.

Aquest vehicle feia les funcions de camioneta i els vidres dels costats es tapaven amb una fullola enganxada per dins amb uns petits pestells; així la càrrega no ratllava ni danyava els vidres.

Ens els dies festius es treia la fullola, es posaven els seients laterals i algunes vegades es transportava l'equip de futbol local; si en lloc de futbol hi havia un aplec o trobada de sardanes, es transportava la cobla anomenada “Els Angelets”. Fotografia d'aquest Ford A, abans de restaurar-se:

IMG_0954

Per a restaurar aquest Ford A, el senyor Ramon Vall-Lamora va haver d'importar les rodes dels Estats Units a través d'un intermediari de Melilla, fet ben curiós. La culata estava espatllada i des d'Anglaterra van enviar-li una, així com els vidres dels llums, trencats els dos. Fotografies del Ford A completament restaurat:

IMG_0928


IMG_0927-1

IMG_0939

IMG_0940

IMG_0961

IMG_0929-1

IMG_0926-2

IMG_0962

IMG_0941

Fotografies del motor i de l'interior del vehicle:

IMG_0943

IMG_0931

IMG_0930-1

IMG_0935

IMG_0936-1

IMG_0937

IMG_0938

IMG_0944

IMG_0945

En comprovar l'excel·lent estat de conservació i acurada restauració de la camioneta Ford A, li hem demanat al senyor Ramon Vall-Lamora que ens donés la satisfacció a tots els aficionats de portar-la a la trobada de camions antics que es celebrarà a Sant Vicenç de Torelló el proper dissabte 16 d'abril.

Li agraïm al senyor Ramon Vall-Lamora l'amabilitat pel temps i les explicacions que ens ha donat i esperem de retrovar-nos el dia 16 d'abril a Sant Vicenç de Torelló.


Xavier Castells i Quintana, Sant Andreu del Palomar, març del 2011.

1 comentari:

  1. Si em dones un correu et passaré alguna foto més d'autocars d'orquestra.
    Josep Loredo
    jlm_54@hotmail.com

    ResponElimina