diumenge, 16 d’octubre del 2011

Poesia a Sant Cristòfol i els camioners, per en Josep Criballés i Faja del poble d'Orís (Osona).


En Josep Criballés i Faja va néixer a Vinyoles de les Masies de Voltregà, en un mas conegut com Can Capella o Can Salaric, l'any 1933. Atès que va viure la guerra civil i la postguerra, amb les fatalitats derivades, amb prou feines pogué anar a estudi i menys encara d'aprendre català, brutalment atacat i perseguit.

D'adolescent, en Josep Criballés va descobrir la llengua catalana i va començar a estimar-la. Aquesta estima se li va reforçar quan va descobrir la poesia de mossèn Cinto Verdaguer, d'en Joan Maragall i d'en Josep Maria de Sagarra, tres poetes extraordinaris.

La lectura de l'obra d'aquests tres excelsos poetes va despertar-li la passió per la poesia, que gaudia amb entusiasme assaborint-la. Una de les obres que més van colpir a en Josep Criballés fou la lectura del poema èpic i romàntic "Canigó", que mossèn Cinto Verdaguer va dedicar als catalans de França.

A vint-i-quatre anys d'edat, en Josep Criballés va casar-se i treballava de valent per fer-se càrrec de la seva família, en uns anys difícils. Mentre treballava de pagès, un ofici molt sacrificat, aprofitava la feina per recitar els poemes que havia llegit i memoritzat endut per l'entusiasme i la passió poètica. I tot conduint el tractor, anava recitant les poesies dels seus autors estimats.

L'any 1963 en Josep Criballés va anar a viure a la masia de Can Torrecans, d'Orís, on encara hi viu. Tota la seva vida ha treballat de pagès en aquest mas, plantant les famoses, gustoses, tendres i dolces patates del bufet d'Orís, que ell ha contribuït a difondre.

Després d'uns anys de lectures de les poesies que tant estimava, en Josep Criballés va animar-se a escriure la seva pròpia obra poètica inspirada en allò que l'envolta. El paisatge d'Orís i de la plana de Vic que ell estima i coneix, amb els seus elements més remarcables: els pobles i cingles, les fonts, els pagesos, els camins, els rius i les cases. Llur obra també s'endinsa en l'exaltació del país i la seva llengua, poemes de caràcter religiós, la família i els amics, i les festes més assenyalades, Nadal i Sant Joan.

L'obra d'en Joan Criballés és un homenatge al paisatge on va néixer i ha viscut tota la seva vida. És el mateix paisatge que va conèixer i estimar mossèn Cinto Verdaguer, un dels seus poetes predilectes. Des dels cingles, a l'hivern es veu el Montseny a un extrem i el Canigó nevat que llueix com un diamant a l'altre. Un cel que sempre canvia i que en Josep Criballés sap valorar.

En Josep Criballés és defineix com a pagès, català i cristià, o sigui, un home de fe que estima el racó de la terra catalana que li ha tocat de viure i les virtuts senzilles de la vida quotidiana. Una obra profundament arrelada a la terra i amarada de sentiments positius.

L'obra d'en Josep Criballés s'empelta de la capacitat de meravellar-se que ell experimenta davant d'allò que l'envolta i que assoleix de recollir en un paper, expressant llurs emocions estètiques i bandejant tota elaboració racional ja que és una poesia que neix de l'interior del poeta, talment com l'aigua que raja de la font. És un exponent de la paraula viva, gràfica i encertada expressió del poeta Joan Maragall per definir la poesia que sortia del cor i defugia la creació racional i estètica.

En Josep Criballés ha publicat dos llibres que recullen tota la seva obra poètica. El primer duu per títol "Orís, poble i castell":

IMG_1289

El segon llibre publicat per en Josep Criballés s'intitula "Orís rebrota". Ambdós títols es refereixen al poble d'Orís, on el poeta hi viu des de l'any 1963, un poble i la seva gent que estima profundament. A més, per la seva feina de pagès, coneix les estacions de l'any, el temps, els arbres i els ocells d'aquella contrada:

IMG_1290

De l'obra poètica d'en Josep Criballés, n'hem seleccionat alguns poemes que ens han agradat especialment. El primer es refereix al problema que es va plantejar a Catalunya amb la mort del rei Martí l'Humà sense descendència, i les conseqüències que va provocar i que encara s'arrosseguen. És un cant a la llibertat i a la fe cristiana:

IMG_1294

Dues poesies que palesen l'amor d'en Josep Criballés envers la nostra estimada llengua catalana:

IMG_1295

IMG_1292

Una poesia dedicada a la senyera catalana, que cal enlairar perquè onegi a Catalunya, València, Mallorca i el Rosselló:

IMG_1297

Una poesia reeixida és la dedicada al foc de Sant Joan, amb l'alegria i el ball que comporta i la simbologia de la flama del Canigó, muntanya santa que esdevé pedra-fita dels catalans:

IMG_1291

També hem seleccionat dues poesies a la pagesia, l'ofici d'en Josep Criballés, on hi aboca els seus sentiments més íntims d'una feina que coneix i estima absolutament:

IMG_1303

IMG_1296

Una poesia que va plaure especialment fou la dedicada a Sant Cristòfol i els camioners, recollida al llibre "Orís rebrota. Recull de poemes 1990-2007". Sant Cristòfol, figura llegendària d'origen cananeu, era un gegant que ajudava els vianants a creuar un riu. En una ocasió, va carregar un nen sobre la seva espatlla per a que travessés el riu. Aquest infant era el nen Jesús i aleshores Sant Cristòfol va convertir-se al cristianisme. El seu nom ja indica que és portador de Crist. Per tant, ha esdevingut el patró dels conductors, camioners i transportistes en general.

IMG_1300

El 26 d'abril de 1995, el Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, senyor Jordi Pujol, va agrair-li a en Josep Criballés que li fes arribar el 23 d'abril la felicitació per Sant Jordi i un llibre de poesies:

IMG_1302

El 27 d'agost de 2011, dissabte, uns quants amics van aplegar-nos al restaurant Cal Jutge d'Orís. Hi havia la colla de Torelló, tots ells aficionats als camions: en Xavier Castells, en Ramon Camprubí, en Josep Salarich i en Serra. Allà vam gaudir d'un recital de poesia a càrrec d'en Josep Criballés. Sabent de la nostra afició als camions, el poeta d'Orís va recitar-nos la seva poesia dedicada a Sant Cristòfol i els camioners:

IMG_9736

IMG_9740

IMG_9738

IMG_9743

Aquest bloc vol agrair-li a en Josep Criballés llur recital poètic i animar-lo a seguir conreant la seva obra d'una gran qualitat i interès.

4 comentaris:

  1. Bona nit, em dic Martí Roca i estic portant a terme una ruta literària sobre Josep Criballés. Em preguntava si em permetria utilitzar una de les fotos de Josep pel treball, és només per motius acadèmics. Moltes gràcies, espero no haver causat molèsties.

    ResponElimina
  2. Bona nit, em dic Martí Roca i estic portant a terme una ruta literària sobre Josep Criballés. Em preguntava si em permetria utilitzar una de les fotos de Josep pel treball, és només per motius acadèmics. Moltes gràcies, espero no haver causat molèsties.

    ResponElimina
  3. Bona nit, em dic Martí Roca i estic portant a terme una ruta literària sobre Josep Criballés. Em preguntava si em permetria utilitzar una de les fotos de Josep pel treball, és només per motius acadèmics. Moltes gràcies, espero no haver causat molèsties.

    ResponElimina
  4. Sóc la filla de Josep Criballés, amb dic Feli, el meu pare va morir el dia 22 d'agost del 2019, li dono el consentiment d'utilitzar les fotos si és per treballs acadèmics, ell també ho agrairia.Moltes gràcies.

    ResponElimina