dimarts, 11 d’octubre del 2011

Records d'Alpens, a cura d'en Francesc Mas.

Alpens és un bonic poble amb carrers i cases de pedra, curosament restaurades, de la comarca d'Osona. Tanmateix, llurs veïns es senten de la comarca del Lluçanès, mai reconeguda administrativament, que s'estén en un altiplà entre Vic i Berga.

També és conegut Alpens per un fet històric, la batalla d'Alpens, ocorreguda en la tercera Guerra Carlina. El 9 de juliol de 1873 van enfrontar-se les tropes del govern liberal sota les ordres del brigadier Josep Cabrinetty i Cladera amb les tropes carlines comandades pel general Francesc Savalls i Massot.

Segons sembla, el brigadier Josep Cabrinetty i Cladera es trobava a Prats de Lluçanès amb un destacament de 1.200 homes i fou informat que a un mas proper hi havia el germà del pretendent Carles, l’infant Don Alfons, acompanyat de la seva muller, Maria de las Nieves de Braganza de Borbón. Aleshores, valent com era, decidí d'arribar-s'hi per a aplicar-los-hi la pena capital. Tanmateix, la informació era falsa i els carlins volien parar-li una emboscada.

Assabentat el general Savalls de l'arribada del brigadier Cabrinetty amb els seus homes a Alpens, els carlins van esperar-lo amagats al poble. Cabrinetty va entrar a Alpens, i un cop va adonar-se que era un parany, els seus homes van començar a fugir cames ajudeu-me. Cabrinetty, en lloc de recular, va avançar per a donar confiança i valor als seus homes. La seva acció fou breu. Un tret carlí disparat des d'una casa va matar-lo. L'indret exacte on va caure mortalment ferit el brigadier Cabrinetty és recordat amb una creu.

A través de l'alcaldessa d'Alpens, la senyora Montserrat Barniol, vaig conèixer al senyor Francesc Mas, un historiador apassionat dels pobles i la gent de la comarca del Lluçanès, que ha aplegat durant anys mercès a una labor constant, metòdica i intensa nombrosos records, històries i anècdotes de la gent d'aquesta contrada. Part d'aquest material és constituït per fotografies antigues.

Les fotografies que ha recollit en Francesc Mas són el resultat d'uns quants anys de feina anant casa per casa dels veïns d'Alpens demanant-los si li podien ensenyar fotografies familiars, majorment de bateigs i casaments. De tant en tant apareixia alguna joia fotogràfica. Aquesta feina el senyor Mas va dedicar-hi un munt d'hores de feina d'escanejar i de xerrar, ja que normalment cada fotografia anava acompanyada de la seva explicació i d'anècdotes.

Gràcies a aquesta labor, en Francesc Mas va tenir coneixement d'un munt de tradicions i fets avui ja desapareguts. El resultat de tot plegat és un abundós arxiu fotogràfic d'unes set centes fotografies que abraça des de l'any 1880 fins el 1975, inclosa una fotografia d'una persona que va participar com a soldat a la Batalla d'Alpens l'any 1873.

La Dolors Terradellas, filla d'Alpens, recorda alguns dels transportistes que hi havia a Alpens als anys 1940 i 1950. En Tremulosa i en Pretcai feien transports generals. Els germans Tremulosa tenien un camió vell i capolat amb un gasògen. Altres dos transportistes, en Plans i en Suriñach, anaven a bosc i transportaven troncs.
De les fotografies recollides pel senyor Mas, n'hem seleccionat les següents que s'ajusten a la temàtica d'aquest bloc, de recerca i difusió dels transportistes catalans. La primera és el carrer Placeta, d'Alpens, de la col·lecció del senyor Francesc Mas:

035 Carrer - Placeta

Aquesta altre fotografia, de l'arxiu de l'Ajuntament d'Alpens, són uns veïns d'Alpens d'excursió amb un cotxe de línia de la "La Sanquircense de viajeros":

043 Excursió

El senyor Josep Fornell i Doya fotografiat l'any 1939 davant d'un seu camionet. El senyor Josep Fornell amb la seva muller havien regentar el casino d'Alpens, que era el cafè del poble. Aquesta fotografia pertany a l'arxiu de l'Ajuntament d'Alpens per cessió de la família Fornell-Leyes:

060 Oficis - Traginers

Entrada al poble d'Alpens pel Ramal als anys 1920. Fotografia de l'Ajuntament d'Alpens:

070 El Ramal 2

Fotografia del primer cotxe que hi va haver a Alpens, propietat del senyor Josep Fornell Doya. Aquesta fotografia, datada a començaments dels anys 1930, pertany a l'Ajuntament d'Alpens per la cessió de la família Fornell-Leyes:

088 Primer cotxe

Els senyors Joan Mas Planas i Joana i Trini Albis Vives, estiuejants d'Alpens, arriben al Ramal amb el cotxe de línia de la Sanquircense de Viajeros el dia 17 de setembre de 1970. Aquesta fotografia pertany a la col.lecció d'en Francesc Mas:

119 Cotxe de línia

Un tractor arrossegant una màquina de batre. Arxiu Ajuntament d'Alpens:

389-3 Oficis - Tractor antic màquina de batre i construcció d

Traginers fotografiats davant de la Fonda d'Alpens cap a l'any 1920. El calçat que duien, els esclops, es feia a Alpens. (arxiu Ajuntament d'Alpens):

474 Fonda - Traginers-1

Alpens era un poble que es feien esclops. Fotografia de la producció d'esclops davant d'una casa de la cantonada del carrer de Dalt amb la carretera de Berga, just davant de La Sati:

509 Oficis - Artesans dels esclops

En Francesc Mas va saber per coneixement oral que a la bauma de Pausa, fins poc abans de la guerra civil, hi vivia una família que es dedicava a la fabricació d'esclops. A mitjans dels anys 1980, en Francesc Mas amb d'altres companys van fer una excavació arqueològica a la bauma de Pausa i van trobar-hi un gruix d'uns quaranta centímetres de carbó amb que s'enduria la fusta escalfant-la al foc. Per tant, es va poder confirmar que en aquella bauma s'havien fabricat esclops.

El carreter Josep Bernadet Soler, El Ferreró, fotografiat circulant amb llur carro carregat de troncs per un carrer d'Alpens l'any 1985. Aquesta fotografia fou cedida per la senyora Dolors Portell Viñas:

480 Gent del poble - Josep Bernadet Soler El Ferraró amb el c

Uns veïns d'Alpens fotografiats en una excursió a Montserrat amb els cotxes de la línia de la Sanquircense de Viajeros. Fotografia cedida pel senyor Ramon Casademunt Heras, de Cal Micaló:

501 Cotxe de línia - Els d'Alpens van a Montserrat

Fotografia d'un tractor al Ramal d'Alpens, cedida pel senyor Ramon Vall Plans (La Vall):

505 El Ramal - Tractor antic

Volem agrair al senyor Francesc Mas i Solé, a la senyora Montserrat Barniol, alcaldessa d'Alpens, i la Dolors Terradellas la informació i fotografies facilitades per redactar aquesta crònica d'uns temps pretèrits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada