dijous, 5 de gener del 2012

Un camió Nazar als Quatre Cantons de Sant Cugat del Vallès.

Un dels projectes editorials més interessants, originals i d'èxit és l'Abans, una col·lecció impulsada per l'editorial Efadós, del Papiol. L'Abans és un recull fotogràfic de pobles de Catalunya i les Illes Balears, des de finals del segle XIX fins l'any 1975. Aquestes fotografies són ordenades per capítols: l'evolució urbanística del respectiu poble; d'edificis singulars; festes i fires; comerços i indústries, o col·legis i institucions.

El llibre de la col·lecció de l'Abans dedicat a Sant Cugat del Vallès conté una fotografia que em va plaure especialment. I crec que és força interessant per a qualsevol afeccionat als camions que han rodat pel país. Tanmateix, les seves reduïdes dimensions impedien de veure clarament el camió que casualment havia estat fotografiat darrera de les autoritats locals, l'objectiu real del fotògraf, el senyor Cabanas.

Aleshores, es va contactar amb el senyor Francesc Giménez, responsable de l'arxiu municipal de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès. El senyor Giménez molt amablement va lliurar-nos aquesta fotografia datada a començaments dels anys seixanta i presa als Quatre Cantons, un dels espais públics més cèntrics i populars de Sant Cugat del Vallès.

En aquesta fotografia hi ha el batlle de Sant Cugat del Vallès, senyor Barnils, acompanyat del senyor Villar i de la Guàrdia Civil, passejant pel carrer de Santiago Rusiñol. Al seu darrere, al fons, hi ha un camió Nazar aturat en el tram urbà de Sant Cugat del Vallès de l'antiga carretera de l'Arrabassada a Terrassa. Avui dia és l'avinguda de Rius i Taulet i té un únic sentit de direcció. Aleshores però era una carretera que transcorria pel nucli urbà de Sant Cugat del Vallès i que anava de Barcelona fins a Terrassa passant per Rubí, talment ho indiquen els cartells.

Els camions i autocars Nazar són molt escadussers. Trobar cap fotografia, i de manera fortuïta, és una sort extraordinària. No se'n van vendre pas gaire de Nazars, i l'empresa va plegar aviat. Van fabricar camions, autocars i furgonetes durant uns cinc anys aproximadament. La bellesa dels seus dissenys, d'inspiració italiana, és incontrovertible.


Camió Nazar A als Quatre Cantons de Sant Cugat del Vallès

Aquesta fotografia presa pel senyor Cabanas, un conegut fotògraf de Sant Cugat del Vallès, i que pertanyia a la família Félez Sangés, és de la primera meitat dels anys 1960. Està presa el dia 15 de maig en ocasió de la celebració de Sant Isidre, patró dels agricultors.

Val a dir però que el patró de la pagesia catalana és Sant Galderic, que va morir al monestir de Sant Martí del Canigó. Les seves relíquies es conserven a la catedral de Perpinyà, la capital del Rosselló. Per aquest motiu, Sant Galderic és el patró dels pagesos de les comarques nordcatalanes del Rosselló, del Conflent i del Vallespir. La veneració de Sant Isidre arrenca del segle XVII per influència castellana. Tanmateix, a la Catalunya del Nord i a tot el Pirineu, la veneració de la pagesia envers Sant Galderic es manté intensament.

A començaments dels anys 1960, Sant Cugat del Vallès encara tenia moltes terres de conreu i masos amb activitat agrícola. Havia romàs al marge de la industrialització de Sabadell i Terrassa, i també de Rubí i de Cerdanyola del Vallès, dos municipis limítrofs. Per aquest fet, la festa de Sant Isidre tenia molta anomenada a Sant Cugat del Vallès, un municipi agrícola enmig de la comarca del Vallès Occidental, intensament industrialitzada.

Aquest bloc vol agrair l'interès i amabilitat del senyor Francesc Giménez, responsable de l'arxiu i fons documental de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, en el lliurament de la fotografia i la informació que conté. Després de gairebé cinquanta anys, el valor d'aquesta fotografia atenent a la temàtica d'aquest bloc era un camió que cap dels presents va prestar-li cap mena d'atenció.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada