dissabte, 7 d’abril del 2012

Carrosseries i transformacions produïdes per en Josep Vert i Planas a Torroella de Montgrí (I).

L'octubre del 1946, l'empresa Carrosseries Vert de Torroella de Montgrí va participar a la Fira Provincial de Mostres de Girona amb un estand on hi exposava una tartana i un petit auto amb la carrosseria de fusta.

Eren els anys més durs i difícils de la postguerra, amb el país completament arruïnat, isolat i empobrit. Després de la guerra civil, l'absència de vehicles i carburant va provocar el retorn de l'ús de carros i tartanes. Es reculava trenta anys enrere. Conseqüències d'una guerra fratricida.

Fotografia de l'estand de Carrosseries Vert a la Fira provincial de mostres de Girona la tardor de 1946:

IMG_3620

IMG_3625

IMG_3626

IMG_3623

En aquells anys, els de la immediata postguerra, Carrosseries Vert va fabricar diverses carrosseries d'autos. Antics cotxes se'ls hi construïa i muntava una carrosseria de fusta, semblantment als autos nord-americans d'aquells anys, popularment conegudes com "rubies". S'havia de refer el magre i malmès parc de vehicles d'aquells anys, els de la supervivència, la repressió, la por, la fam i les malalties.

Tres carrosseries de fusta construïdes al taller d'en Josep Vert de Torroella de Montgrí muntades sobre tres cotxes:

IMG_3632

IMG_3634

IMG_3633

Als anys 1940, de pobresa i privacions, imperava el disseny nord-americà, clarament perceptible en aquest cotxe. Carrosseria original d'aquest auto abans de ser transformat per en Josep Vert:

IMG_3628

 Aquest auto, matriculat a Sevilla, un cop transformat per en Josep Vert. Conservava poques coses original de quan fou matriculat per primer cop. Els vehicles aquells anys es reconstruïen completament, fins al darrer cargol:

IMG_3627

IMG_3631

Una altre carrosseria de fusta muntada sobre un auto fabricada per Carrosseries Vert a Torroella de Montgrí, amb l'estil dels autos nord-americans d'aleshores:

IMG_3630

La necessitat de vehicles comercials, furgonetes, furgons i camions als anys 1940 era palesa. Les requisicions de vehicles arran de la guerra civil i les destruccions als fronts de batalla van provocar que n'hi hagués molts pocs i no es podés pas atende llur demanda. La solució va ser la transformació d'autos per l'ús de furgonetes i vehicles comercials, una activitat principal dels carrossers catalans d'aquells anys.

Dues transformacions de cotxes a furgons tancats realitzades a can Vert de Torroella de Montgrí:

IMG_3645

IMG_3621

IMG_3622

IMG_3641

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada