divendres, 6 d’abril del 2012

SUMINISTROS CATALUNYA SL de Salt: (Gironès): representants per les comarques gironines de la casa Magirus Deutz.

Dedicat a la memòria d'en Pere Bartomeu i Viñas.



L'empresa SPORT GARATGE, de Salt, va ser fundada pel senyor Josep Casals. El seu objecte social era la reparació de cotxes i camions. Disposava d'un taller al Passeig Marquès de Camps número 5, de Salt (Gironès).

Més endavant, amb el creixement de la feina i dels clients, el taller de reparació dels camions van traslladar-lo a una nau del polígon industrial de Salt, als afores del poble. El senyor Conrad Ribot, propietari de les fotografies que il·lustren aquesta crònica les quals ens ha fet arribar en Pere Liu, era el responsable del taller de reparació de cotxes del SPORT GARATGE.

Als anys 1960, els senyors Josep Casals i Pere Bartomeu Viñas, oncle d'en Miquel Patinyo i Bartomeu, van constituir la societat SUMINISTROS CATALUNYA SL, representant per les comarques gironines dels camions, autocars i tractors MAGIRUS DEUTZ i de les màquines d'obra pública FRISCH, empresa especialitzada en la fabricació de maquinària pesada integrada al grup Magirus Deutz.

Mecànics de SUMINISTROS CATALUNYA SL fotografiats davant del garatge del Passeig Marquès de Camps 5, de Salt, als anys 1960:

IMG_3255

Magirus Deutz patia les restriccions de les unitats que podien importar-se a l'Estat Espanyol amb l'assignació de quotes anuals. No podien atendre's pas totes les peticions de compra de camions, principalment d'empreses constructores. La marca Magirus Deutz tenia un reconegut prestigi entre les empreses constructores i d'obres públiques per la qualitat, fiabilitat i durabilitat dels vehicles que fabricaven.

Assolida la quota assignada d'importació de vehicles MAGIRUS DEUTZ, aleshores s'importaven uns quants camions més Magirus Deutz sota la marca BMC, sigles de BELGICUM MAGIRUS CORPORATION. Es simulava que eren camions fabricats a Bèlgica. Els camions Magirus Deutz i BMC equipaven de fàbrica bolquets Meiller.

Estand de l'empresa SUMINISTROS CATALUNYA SL a la Fira agrícola i comercial de les Festes de Sant Narcís que es celebrava al parc de la Devesa de Girona amb una selecció dels vehicles de fabricava i comercialitzava l'empresa MAGIRUS DEUTZ: un tractor i un autocar amb una bella carrosseria Ayats:

IMG_3257

A l'esquerra, els dos socis de l'empresa SUMINISTROS CATALUNYA SL: els senyors Pere Bartomeu i Viñas i Josep Casals:

IMG_3256

Una pala carregadora amb cadenes FRISCH i un camió Magirus Deutz, amb capó davanter, que muntava de fàbrica un bolquet Meiller:

IMG_3254

Malgrat els entrebancs administratius imposats per l'importació dels camions Magirus Deutz, n'hi va haver-hi una bona escampada per les comarques gironines mercès a l'excel·lent servei de llur representant gironí, SUMINISTROS CATALUNYA SL.

La professionalitat d'en Josep Casals i en Pere Bartomeu, socis fundadors de SUMINISTROS CATALUNYA SL, i la disponibilitat de peces i recanvis en estoc que permetia una reparació ràpida malgrat les dificultats i restriccions per llur importació, eren molt valorats pels potencials clients. Un servei post-venda òptim. Eren professionals que coneixien les necessitats dels constructors i transportistes que confiaven en Magirus Deutz. També venien camions Magirus Deutz usats.

Els principals clients de camions Magirus Deutz a les comarques gironines, sense ànim exhaustiu, foren SERVIÀ CANTÓ SA, empresa constructora de Pals especialitzada en l'obra pública; Formigons Costa Brava, de Figueres, propietat del senyor Ramon Oliva Comps; en Jaume Granés i Castellà, constructor d'obra pública de Figueres; Obres i Construccions Coll, d'Albons; Àrids del Fluvià SA; Germans Alum de Blanes, empresa d'excavacions i recollida de deixalles; en Joaquim Berenguer, un transportista de Salt que en tenia dos de Magirus Deutz; Transports Minguet, d'Olot; Germans Vilanova de Sant Joan les Fonts; en Pujol, un transportista de La Bisbal d'Empordà; i l'empresa Ball-Llosera Ametller SL, que tenia una planta d'àrids a Domeny, Girona.

Fotografia d'un camió Magirus Deutz equipat amb un bolquet de l'empresa EXCAVACIONS COLL d'Olot, client de SUMINISTROS CATALUNYA SL, comprat de segona mà:

Magirus Deutz bolquet de COLL EXCAVACIONS

Amb la integració de Magirus Deutz al grup IVECO, SUMINISTROS CATALUNYA SL va esdevenir representant dels camions Volvo a les comarques gironines. El prestigi i reconeixement professional del senyor Josep Casals va ser molt valorat pels responsables de Volvo, la representació de la qual era molt cobejada.

Quan el senyor Josep Casals es va jubilar, la representació de l'empresa Volvo a les comarques de Girona va passar al Grup Carrión.

Aquest bloc vol agrair al senyor Conrad Ribot la difusió d'aquestes fotografies, les gestions d'en Pere Liu, i les dades aportades per en Miquel Patinyo, nebot d'en Pere Bartomeu Viñas, un dels socis fundadors de SUMINISTROS CATALUNYA SL, de Salt, representant a les comarques gironines d'una empresa mítica: MAGIRUS DEUTZ.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada