dijous, 11 d’octubre del 2012

Celebració del centenari del naixement d'en Vincenzo Angelino Gervasio: uns catàlegs de vehicles Nazar.


Aquests darrers anys ha aparegut per la incessant labor dels afeccionats un gavadal documental sobre la història i els vehicles de les empreses d’automoció espanyoles. L’intercanvi i difusió de documentació de tota mena penjada d’una manera altruista i desinteressada als portals d’internet ha pal·liat un dels problemes principals que topaven els interessants en aquesta matèria: la poca informació disponible a l’abast dels afeccionats. En quant a les principals indústries del país, hi ha actualment abundant informació de tota mena.

Paral·lelament creiem que cal denunciar que no sempre l’ús que alguns afeccionats en fan del material que d’altres afeccionats comparteixen a internet és correcte i adient. Ens referim a l’absoluta manca de respecte envers la propietat intel·lectual de les fotografies que es pengen a internet. És una actitud que practiquen uns pocs afeccionats però que perjudica a tothom.

Aquest fenomen, absolutament censurable en la nostra opinió, és practicat sense cap mirament per alguns afeccionats en pagines d'internet, particularment el Facebook. Hem comprovant amargament l’actitud d’alguns dels integrants d’aquestes pàgines que pengen el material recollit en d’altres espais sense citar-ne el propietari de la fotografia que l’ha cedida d’una manera absolutament desinteressada.

Som del parer que hi ha una clara culpa in vigilando dels administradors d’aquestes pagines que han de vetllar pel compliment de la legislació aplicable en aquesta matèria. Que no hi hagi una reacció de l’afectat acudint a les instàncies judicials per una qüestió de temps, diners i d’execució de les sentències no pot interpretar-se com una tolerància, consentiment i un campi qui pugui en aquesta matèria. 

Els administradors d’aquest bloc, també perjudicat per l’extensió i generalització d’aquestes pràctiques, ens dol profundament aquesta actitud per quant fa patent el menyspreu d'aquestes persones envers la feina que estem duent a terme. Cada crònica suposa temps, esforços i energies. Esperem que en interès de tothom es corregeixin aquestes actituds lamentables.

La informació disponible de les empreses d’automoció més petites és escàs. Fet d’altra banda completament lògic. Aprofitant que aquest any s’escau el centenari del naixement, a Nàpols, del senyor Vincenzo Angelino Gervasio, fundador de l’empresa saragossana Talleres Nápoles SA, fabricant dels vehicles Nazar, volem participar d’aquesta efemèride amb quatre catàlegs originals d’autocars i un camió Nazar que guarda el senyor Àngel Vilar, de la Bisbal d’Empordà, fundador de l’empresa TRANSPOTS I GRUES ÀNGEL VILAR SA.

En quant als tres catàlegs dels autocars Nazar Ocell Blau que conserva el senyor Vilar, cal fer notar que el preu de vehicle, expressat en pessetes, és escrit a la part superior. Som de la opinió que aquest és un dels autocars més bells i originals produïts a l’Estat espanyol a la primera meitat dels anys 1960. Una creació reeixidíssima d’en Vincenzo Angelino Gervasio. La qualitat i racionalitat d’aquesta carrosseria són figues d’un altre paner. El primer catàleg, d'un l’autocar Ocell Blau de vint-i-cinc places i que muntava un motor Perkins Hispania:

IMG_1738

IMG_1739

Catàleg de l’autocar Ocell Blau de trenta-cinc places: 
 
IMG_1734

IMG_1735

Catàleg de l’autocar Ocell de quaranta places:

IMG_1736

IMG_1737
 
I finalment el catàleg del camió Nazar de 7 Tones, que també muntava un motor Perkins Hispania, amb una cabina B:

IMG_1740

IMG_1741

La modernitat de la cabina d’aquest camió, aparegut l’any 1963, era absoluta:

IMG_1748

Aquest article constitueix el nostre particularment homenatge per celebrar el centenari del naixement del senyor Angelino, la biografia del qual, absolutament de pel·lícula, reflecteix el convuls segle XX a Europa. Tant de bo que apareguin d’altres iniciatives per commemorar aquest centenari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada