dijous, 4 d’abril del 2013

Més carrosseries produïdes per en Salvador Caba i Valls (Sant Llorenç Savall 1889 - Sabadell 1965).

Continuem amb l'exposició de fotografies que la família Caba conserva d'algunes de les carrosseries que en Salvador Caba va fabricar a Sabadell en el període comprès entre l'any 1918, quan obre el taller, i el juliol de 1936 quan per causa de l'esclat de la Guerra Civil Espanyola va haver de cessar la producció i transformació de carrosseries. Una carrosseria de fusta amb el disseny característic dels anys 1920 construïda per al servei urbà de Sabadell:

IMG_6957

Un Dodge Brothers amb una bella carrosseria de fusta on cada renglera de seients disposava de la seva pròpia porta, de conformitat amb el concepte de les carrosseries d'automòbils:

IMG_6958

Un altre Dodge Brothers amb una carrosseria construïda l'any 1929 per al servei urbà de Sabadell:

IMG_6942

IMG_6944

Una ambulància construïda l'any 1929 per en Salvador Caba i que incorporava els avenços més moderns d'aquells anys. La seva estrena va gaudir de molta requesta a Sabadell: 


IMG_6960

Interior d'aquesta ambulància que combina admirablement un confortable llit de descans, una pica i mirall de lavabo amb els indispensables armaris i uns sofàs per escarxofar-se. No es podia demanar gaire més l'any 1929:

IMG_6961

Carrosseria de furgó tancat construïda damunt d'un xassís Ford de l'empresa tèxtil egarenca Trullàs i Palau:

IMG_6947

Carrosseria molt moderna i ben resolta construïda sobre un xassís Mercedes Benz que cobria la línia regular d'Artés fins a Barcelona:

IMG_6962

Interior d'aquest autocar que disposava d'uns còmodes i elegants seients i passadís centrals per als usuaris:

IMG_6963

Ambulància construïda a principis dels anys 1930 sobre un xassís Ford per encàrrec de l'Ajuntament de Sabadell. L'evolució i innovacions incorporades respecte de l'anterior ambulància carrossada per en Salvador Caba són clarament perceptibles a cop d'ull:

IMG_6964

IMG_6966

Retrat de maduresa d'en Salvador Caba, amb l'elegància i distinció que sempre va tenir.

IMG_6955

Aquests articles dedicats a en Salvador Caba han estat possible perquè va tenir una especial cura en retratar les carrosseries que sortien del seu taller, encomanades als fotògrafs de més anomenada de Sabadell, i per l'interès de la seva família en conservar aquest extraordinari arxiu fotogràfic que forma part de la història del transport i de la indústria de Sabadell, Terrassa i d'altres ciutats catalanes, inclosa la capital, Barcelona. 

Agraïm a la família Caba l'amabilitat amb què ens ha tractat i la satisfacció d'haver pogut difondre a través d'aquest espai el llegat industrial d'en Salvador Caba i Valls. Sembla que finalment la seva obra i la del seu fill Pere comença a ser coneguda i se li atorga la importància que es mereix dins de la indústria carrossera catalana.

1 comentari: