dimecres, 16 d’abril del 2014

En Josep Quintana Clé del municipi d'Anglès: l'execució d'obra pública i la compravenda de camions i maquinària (IV).

En Josep Quintana i Clé juntament amb altres dos socis gironins, els germans Joaquim i Rafael Ginesta i Viñas, que tenien una bòbila al barri de Palau de la ciutat de Girona, van constituir una societat amb uns inversos francesos dedicada a l'obra pública. Moviterra SA, que era en nom de la societat, fou la primera empresa espanyola que disposà de totes les qualificacions administratives per executar qualsevol obra pública. Aquesta empresa tenia un parc de maquinària per al moviment de terres importantíssima. 

L'any 1969 es posà en funcionament la primera autopista de peatge de l'estat espanyol que connectava Montgat amb Mataró. Mataró, la capital del Maresme coneguda per acollir moltes industries tèxtils i metal·lúrgiques -el carrosser Jorsa, amb una fàbrica al peu de l'antiga carretera nacional II, produïa carrosseries per autocars i autobusos com el famós Monotral, i el fabricant de maquinària tèxtil J. Abril SA, per esmentar-ne dues de les principals- també és coneguda per haver estat la ciutat on morí el primer camí de ferro de la Península Ibèrica i on també s'acabava la primera autopista de peatge. Aquestes dues grans obres públiques foren finançades amb capital privat. En el primer cas, la línia de ferrocarril comportà la ruïna econòmica i la pèrdua de salut del seu promotor, el senyor Miquel Biada. En el segon cas, un negoci rodó per la concessionària.

L'autopista de Montgat a Mataró, una gran obra pública on s'usà la maquinària més moderna disponible, fou finançada amb capital privat. Aquesta fórmula, la concessió administrativa per la construcció i explotació d'una carretera, fou habitual d'aleshores ençà pel govern espanyol per ampliar la xarxa de carreteres. Particularment, de les carreteres que per raons polítiques el ministeri d'obres públiques espanyol -ara se'n diu de Foment-  no tenia interès en executar. Els diners els ha malbaratat en altres infraestructures absolutament ruïnoses que qualsevol persona informada coneix.

Moviterra SA participà en la construcció de nombroses autopistes i autovies que s'executaren aquells anys. Intervingueren en la construcció de les primeres autopistes de Madrid. De la maquinària en destacava moto-tragelles grosses de la casa Caterpillar comprades a Finanzauto; buldòzer Caterpillar D9 i D4; carregadores Caterpillar 988; dúmpers Euclid per treballar en pedreres; motoanivelladores Caterpillar 16; i també dos camions Pegaso 1065 Europa. Atès que era maquinària molt grossa, treballaven en circuits tancats d'obra. Al cap d'un anys Moviterra SA fou comprada per la constructora Servià Cantó SA.
 
Maquinària d'obra pública de tota mena retratada pel senyor Josep Quintana quan treballava de tractant d'aquest producte

IMG_1707

IMG_1708

IMG_1709

IMG_1770

IMG_1766

IMG_1711

IMG_1710

IMG_1694

IMG_1714

IMG_1734

IMG_1715

IMG_1731

IMG_1723

IMG_1726

IMG_1725

IMG_1704

IMG_1718

IMG_1733

Un compressor i una góndola per transportar maquinària d'obres públiques:

IMG_1706

IMG_1729

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada