dissabte, 16 de maig del 2015

Catalunya Visió de l'editorial Taber de Barcelona (i V).

La col·lecció que hem manejat de Catalunya Visió, composta per deu volums, era fatalment incompleta. Faltaven els volums números quatre i deu. Tanmateix creiem que dóna un idea prou aproximada de quin era el parc automobilístic del país a finals dels anys 1960 i principis del 1970. L'antiguitat i pobresa del nostre parc automobilístic respecte la resta de països de l'Europa Occidental, com se'n deia aleshores per contraposició als països de l'Europa de l'Est, meres titelles sota control ferri de la Unió Soviètica, que rebien la qualificació de països satèl·lits, era un fet que no admetia cap discussió.

Amb els anys, en aquest punt, com també en general amb les infraestructures viàries, ens hem equiparat de mica en mica a la resta de països de la Unió Europea. La transferència de fons europeus destinats a finançar l'execució d'infraestructures espanyoles, un negoci rodó per a les grans constructores espanyoles,  ha jugat un paper principal en aquesta equiparació amb els països de la Unió Europea. Una altre qüestió que no es tingué prou en compte aleshores, segurament que per l'esperit quixotesc profundament arrelat en l'ànima espanyola, fou la utilitat i el cost de manteniment d'aquestes carreteres i demés grans infraestructures.

El novè volum de Catalunya Visió aborda les comarques intermèdies del país que fan el paper de coixí entre Barcelona i Tarragona: l'Anoia, terra d'un gran rendiment tèxtil, l'Alt Penedès, país de vins i de cava, i el Garraf, espai turístic de primera magnitud. Amb aquest article tanquem la sèrie dedicada a les fotografies de caire automobilístic contingudes en aquesta col·lecció que hem considerat més interessats i, per tant, hem reproduït en aquest espai.

Portada del volum novè de Catalunya Visió, escrit per en Josep Vallverdú i amb fotografies d'en Ton Sirera, consagrat a aquestes tres comarques que presenten una gran personalitat, vivacitat empresarial i empenta comercial:

IMG_5984

Com la major part del nostre país, la pluviometria hi és escassa. L'adustesa i els conreus de secà predominants afaiçonen el paisatge i els pobles:

IMG_5985

Estat que presentava la carretera nacional II abans d'arribar a La Panadella. Un Renault 8 avançava un camió Pegaso. I a la dreta, un anunci de Krafft, una mostra dels deliciosos anuncis publicitaris, alguns de rajola, que adornaven les cases contigües a les carreteres. Xocolata Torras de Banyoles, Sandeman, l'adob Nitrato de Chile i el conyac Hennessy eren els més populars:

IMG_5991

IMG_5992

La Panadella, amb el Taller Nogués, concessionari oficial Pegaso i Firestone i que tenia servei de grua, l'hotel Bayona, de parada quasi obligatòria, per buidar la bufeta, prendre un refresc i comprar el pa de pessic, i dues benzineres, a cada costat de la carretera nacional II. L'Hotel Bayona tenia un lavabo per homes d'una mida descomunal, format per una renglera de pixadors de peu. Hi podien orinar trenta homes alhora. Tot era a l'engròs per atendre les descarregades de viatgers dels autocars. 

IMG_5986

El Seat 850, que tenia el mateix habitacle que el Seat 600, tingué una bona acollida aquells anys:

IMG_5987

Parades de mercat amb les furgonetes que usaven els marxants per transportar les mercaderies, equipades amb baques:

IMG_5988

IMG_5989

Un autocar en una capital de comarca. A desgrat que ens és impossible d'escatir la marca i el carrosser que construí la carrosseria, en Toni Rica ens informa a través d'en Xavier Florez que era un Sava de Transports Vaqué de Carme aparcat a la plaça de la Creu d'Igualada:

IMG_5990

Un Pegaso Comet equipat amb una cisterna enmig de màquines d'obra pública. A finals dels 1960 hi hagué un impuls en la construcció de carreteres i de millora de la xarxa existent: 


IMG_5993

Una tartana circula amb parsimònia davant d'una bòbila:

IMG_5994

Mostres d'arquitectura notable que presenten les principals ciutats d'aquestes tres comarques, manifestació de seva riquesa derivada de l'esperit empresarial dels seus habitants:

IMG_5995

Una furgoneta Mercedes Benz fabricada a Vitoria amb la seva visera blava:

IMG_5997

La fàbrica que Uniland té a Vallcarca, al mig de les costes del Garraf:

IMG_5998

Sitges a principis dels anys 1970:

IMG_5999

Un Seat 124 circulant en una carretera local:

IMG_6000

Les furgonetes Sava Austin i les Mercedes Benz foren usades pels pagesos del país per traginar els productes que collien i vendre'ls a mercat:

IMG_6001

Un altre Seat 600, el cotxe que permeté a la major part de famílies espanyoles de gaudir els dies festius d'estiu de les platges:

IMG_6003

Amb aquest article tanquem la selecció de fotografies dels volums de Catalunya Visió que hem tingut a l'abast i més interès han suscitat en relació a la temàtica d'aquest bloc: aquelles fotografies d'en Ton Sirera que recollien els vehicles d'aquells anys.

2 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  2. Hola Xavier,
    Sóc en Joan Alberich, professor del Departament Geografia de la Universitat Rovira i Virgili i entre els meus interessos no acadèmics hi ha els ferrocarrils.
    T’escric per aquest mitjà perquè no he trobat cap adreça de correu electrònic.
    En primer lloc, moltes felicitats pel teu magnífic blog. T’escric en relació a les magnífiques imatges de la construcció dels diferents embassaments de la Noguera Ribagorçana per l’ENHER. En concret, estic molt interessat en les imatges sobre la maquinària usada en aquestes obres i, especialment, en les que es veuen els petits ferrocarrils portàtil usats i les locomotores que s’hi utilitzaren. Sabem que una de les de vapor fou fabricada per la firma alemanya Maffei (potser adquirida de segona mà a l’empresa Riegos del Alto Aragón), però per confirmar-ne la identitat seria interessant poder disposar de la imatge amb una millor resolució i poder veure què diu la placa que figura al lateral de la cabina. En disposes d’alguna còpia millor o saps on es pot trobar? Igualment, qualsevol informació addicional serà molt benvinguda. Esperant la teva resposta, rep una cordial salutació.

    ResponElimina