diumenge, 21 de juny del 2015

Recull de fotografies de "La Costa Brava" de l'editorial Destino: text d'en Josep Pla i fotografies d'en Francesc Català Roca.

En Josep Pla, un escriptor que no li cal cap presentació, el coneixement del qual va més enllà de l'estricte àmbit literari català, escrigué, per l'editorial Destino d'en Josep Vergés, un altre empordanès militant com ell, nascut també a Palafrugell, el llibre La Costa Brava.

Segurament que l'encàrrec a en Pla de la redacció del llibre fou un encert. Nascut a Palafrugell, conegué pam a pam tota la Costa Brava, des de Blanes fins a Portbou. De jove també navegà per la costa rossellonesa i conegué en detalls els pobles i les seves gents. Aquests records sobre Banyuls, Cotlliure i Portvendres els recollí en diversos llibres.

Aquest llibre, que forma part de l'obra completa de l'escriptor publicada per l'editorial Destino, se'n féu a la segona meitat dels anys 1970 una edició il·lustrada amb fotografies d'en Francesc Català-Roca, un dels grans fotògrafs que ha donat el país. De l'exemplar que hem consultat, n'hem seleccionat unes quantes fotografies que reflecteixen amb precisió i exactitud notarial com era el país en els anys 1970, els anys de la mort del general Franco i de la incipient democràcia que aleshores tantes il·lusions generà. 

Primer full del llibre La Costa Brava, escrit per en Josep Pla i publicat per l'editorial Destino:    

IMG_6452

La Bisbal d'Empordà, coneguda per la indústria de la terrissa i la ceràmica, és un nus de carreteres i centre comercial de primera magnitud:

IMG_6453

En Josep Pla, l'autor del llibre, representant el paper que més li agradava, el d'un pagès empordanès, amb la boina i el vestit fosc:

IMG_6454

Uns cartells enganxats en una paret, darrera d'una senyora que venia rastelleres de cabeces d'alls, constituïa la propaganda electoral dels principals partits catalans que competiren en els primeres eleccions democràtiques i precisa el moment en què foren captades les imatges que acompanyen la prosa d'en Pla:

IMG_6455

En els anys 1970 la major part de les cases de pagès i masies del país tenien encara carros i animals de bast:

IMG_6456

Parc mòbil que hi havia al país en la segona meitat dels anys 1970 i les primeries dels anys 1980:

IMG_6457

Un Pegaso Monotral aparcat al costat d'una platja plena de barques en un poble del nord de la Costa Brava:

IMG_6458

En el proper article continuarem amb l'exposició de les fotografies seleccionades del llibres il·lustrats que publicà l'editorial Destino.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada