dimarts, 19 de gener del 2016

Recull de transportistes d'Alcarràs 1950-1980 (IV).

Un altre transportista d'Alcarràs fou en Josep Maria Sisó Charles, en Quica de motiu. Era fill de pagès, de cal Quica. De ben jovenet treballà pel seu oncle, en Ramon Charles, germà de la seva mare i tractant de farratges. Els tractants de farratges, atès els pocs camions que hi havia en els anys 1940 i 1950, tenien camions propis per transportar la palla i userda que comercialitzaven.

El senyor Charles tenia un camió vell amb què transportava els farratges que comprava als pagesos i venia als seus clients. El senyor Sisó primer féu d'ajudant i en possessió del permís de conduir de primera, portava el camió vell del seu oncle, en Ramon Charles.

Dues fotografies del camió del senyor Ramon Charles, ben estibat de bales de palla:

 sc0002

 sc0001


En els anys 1940 i 1950 era usual que a la costa de Castellolí, per coronar el port dels Brucs, els camioners, per la poca potència dels motors dels camions, deixessin part de la carrega a Castellolí i remuntessin el coll amb mitja carrega. Arribats a la carena, descarregaven la carrega i buits recollien la resta de la càrrega. Tals eren les condicions en què es feia la feina de transportista en la postguerra.

Quan es casà, el senyor Sisó es posà pel seu compte com a transportista autònom. Eren uns anys que el transport tenia un bon avenir, hi havia feina i bones perspectives. Les lletres de canvi assumides amb la compra d'un camió es podien pagar mensualment i mantenir la família. No hi havia horaris no vacances. Estrenà nou un camió Barreiros Saeta 75 que comprà al concessionari oficial de Lleida. El motor causà molts de problemes fins que uns enginyers de la Barreiros, vinguts expressament de Madrid, li canviaren el motor. Feia transports generals i farratges. Traginava bales de palla a les vaqueries de la ciutat de Barcelona. El Barreiros fou venut a un ramader d'Alcarràs que el transformà en un remolc agrícola.

El Barreiros Saeta 75, el primer camió que tingué el senyor Josep Maria Sisó:

sc0000

El segon camió que comprà el Sr. Sisó fou el Pegaso 1065 Europa de l'Antoni Mora, amb matrícula L-40722 i carrossat amb una caixa de fusta per transports generals. Li acoblà, a la caixa, una marquesina per transportar farratges. És recordat com el millor camió Pegaso que ha tingut mai la família Sisó. Donà un rendiment excel·lent. Treballà fins l'any 1990.

El Pegaso 1065, propietat del senyor Sisó, amb la cabina groga amb franges marrons i la caixa de fusta blava que eren els colors originals que presentava quan el tingué el senyor Antoni Mora, llur primer amo:

sc0004

El Pegaso amb la combinació de colors blanc i blau aplicada per la família Sisó. En Josep Maria Sisó Serra, dret damunt el para-xocs:

sc0003

Amb el Pegaso 1065, que conduïa el senyor Sisó, transportaven farratges i vedells. La caixa de fusta que muntava el camió, amb alces, arquets i una marquesina al cim de la cabina, li permetia fer les dues menes de transports. Recollien vedells a les tres províncies de l'Aragó i també a Sòria (Castella) i els transportaven fins els escorxadors dels municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona. L'escorxador de Barcelona era aleshores aixecat a prop de la plaça Espanya. El gran espai que ocupava avui dia és la plaça de l'Escorxador, una gran zona verda. En Josep Maria Sisó Serra, el seu fill, llicenciat del servei militar obligatori, conduí un temps aquest camió. A les darreries dels anys 1980, el seu motor de cent setanta cavalls de potència era una mica justet.

La família Sisó tingué després dos altres Pegasos, comprats d'ocasió i equipats amb motors de dos-cents seixanta cavalls de potència. Muntaven unes gàbies per transportar bestiar. Amb aquests camions, voltaven l'Aragó i el nord del País Valencià per carregar vedells que transportaven als escorxadors de l'àrea metropolitana de Barcelona: 

fotos camions garatge

El cinquè camió que comprà la família Sisó fou un Pegaso Tecno nou al concessionari oficial de Lleida. També fou carrossat amb una gàbia de transport d'animals vius. Els tres camions Pegaso que tenia els senyors Sisó a principis dels anys 1990:

IMG-20160315-WA0007


El senyor Sisó, amanyagant un gos, davant del Pegaso Tecno:

Dos camions Pegaso front

El Pegaso Tecno al costat del Pegaso doble direcció:

fotos camio 001

IMG-20160601-WA0000-1


El senyor Josep Maria Sisó Charles:

sc0005

Del manteniment i reparacions del Pegaso se n'encarregava en Ramon Ticó, representant oficial de la Pegaso a Mollerussa. I en Joan Ribes García, en Llango, quan es vengué el Avia 9000, treballà de xofer per la família Sisó.

El seu fill Josep Maria Sisó Serra, que s'incorporà a l'empresa tan prompte com es llicencià del servei militar, ha succeït a son pare en el negoci familiar de transport de bestiar. Fa uns anys es vengué el Pegaso Tecno i ha treballat amb tractores Daf, Mercedes Benz i Volvo. Cada dia fa la ruta des del Segrià fins a Mercabarna amb una moderna tractora amb el semiremolc carregat de vedells, circulant per l'autovia A2: 

IMG-20160601-WA0000

Camió amb què treballa actualment el senyor Josep Maria Sisó Serra, una tractora Volvo:

IMG-20160601-WA0001

Continuarà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada