dissabte, 6 de febrer del 2016

Casa Salvans de Ripoll (i II).

En els anys 1950, per la distribució de les begudes i demés articles que eren representants, Casa Salvans de Ripoll tenia sis camions Chevrolet que usaven per a tota mena de serveis, inclosos els trajectes de mitja i  llarga distància. Les caixes que muntaven els camions foren construïdes pel carrosser Vert de Ripoll. També disposaven, per la distribució urbana, de petites furgonetes com aquesta Opel que la família Salvans conserva, actualment sotmesa a un procés de restauració:



IMG_5023

Als flancs hi llueix un gall dindi, obra del senyor Joan Vert i Prat, carrosser de Ripoll i gran artista, que identifica la marca El Pavo amb què la família Salvans venia les begudes carbòniques, sifons, gasoses i refrescs que produïa: 

IMG_5019

IMG_5018

IMG_5016

Gall dindi que identifica la marca El Pavo, obra d'en Joan Vert i Prat:

IMG_5020

Detall del motor que munta l'Opel:

IMG_5021

La família Salvans conserva una part considerable del patrimoni industrial que posseí l'avi i continuà en Francesc Salvans i Jubés, centrat en la producció i distribució de begudes. Un dels camions Chevrolet amb què treballà Casa Salvans d'ençà dels anys 1940 equipat amb la seva caixa de fusta construïda per en Joan Vert i Prat. En la dècada de 1960 els camions foren motoritzats amb motors dièsel Ebro construïts per Motor Ibérica SA a Barcelona:

IMG_4948

Al terra, delimitant l'espai que ocupa el Chevrolet, dos llistons muntats al cim de les caixes de dos camions de repartiment que anunciaven dues de les marques representades per Casa Salvans: les cerveses Damm i la Coca Cola. Casa Salvans fou el representant de Coca Cola a les comarques del Ripollès i la Cerdanya. Tenien com a clients els hotels de la vall de Camprodon, Ribes de Freser i La Molina.

La caixa de fusta del Chevrolet, amb alces, anuncia la cervesa Damm:

IMG_4946

IMG_4949

Casa Salvans tingué la representació en la dècada del 1960 dels batuts Frigolat elaborats amb cacau, caramel, coco, vainilla i canyella a la fàbrica que l'empresa de gelats Frigo SA tenia al carrer Perú 84 de Barcelona:

IMG_4956

IMG_4963

Matrícula del camió Chevrolet:

IMG_4964

Una altre de les joies que la família Salvans conserva és aquest camió Hino comprat d'ocasió l'any 1959 al senyor José Casanovas, propietari del Taller Auto-Práctico ubicat al carrer Buenaventura Muñoz 33-37 de Barcelona:

IMG_5005


El Hino, que tenia un llamp de capó davanter, causava sensació quan circulava per l'antiga carretera nacional 152 que comunicava Ripoll amb Barcelona a través de Vic, Granollers i Mollet del Vallès:

IMG_5008

IMG_5007

IMG_5009

El Taller Auto-práctico de Barcelona patentà i construïa un diferencial de dues velocitats amb la marca TAP, acrònim de l'empresa. 

La Maria, filla d'en Francesc Salvans, l'acompanyava quan marxava a Montgat a carregar caixes de lleixiu Conejo, de la qual n'eren representants. L'estona que durava la càrrega del camió la Maria l'aprofitava per banyar-se al mar. La fàbrica de lleixius era davant del mar. En Quirze Rovira Rodas, casat amb la Maria, s'incorporà a l'empresa. Ell conduïa el camions de més tonatge que transportava els articles que distribuïen. Conduí el Hino, un Pegaso de quatre eixos, Scania, Volvo. Després gaudí de valent amb la tractora Man. 
 
Dues furgonetes Citroen que conserva la família Salvans:

Furgoneta Citroën 2 CV a Ripoll (Girona)

IMG_5012

IMG_5015

Dos camions Nissan:

IMG_5000

IMG_5002

Una tractora Man amb llur semiremolc:

IMG_5010

Un Nissan Atleon:

IMG_4951

Maquinària usada per Casa Salvans per produir i embotellar els sifons, gasoses i refrescs El Pavo:

IMG_4967

Caixa de fusta i sifons de Casa Salvans exposat en el restaurant Canaules de Ripoll:

IMG_6255

Agraïm a la família Salvans l'accés al seu arxiu fotogràfic i l'exposició de la història de Casa Salvans de Ripoll, el major distribuïdor de begudes a la comarca del Ripollès al segle XX.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada